sobota, 11 lutego 2012

Wstęp z zupą pomidorową :)

Często znajduję lub dostaję od znajomych ciekawe przepisy kulinarne, później je gdzieś chowam i zapominam o nich do momentu gdy się okazuje, że są mi potrzebne. Postanowiłam zatem prowadzić bloga, gdzie będę umieszczać przetestowane przepisy oraz dzielić się doświadczeniem kulinarnym, które w tym momencie dopiero raczkuje.

Inspiracje kulinarne czerpię z innych blogów, książek, czasopism, restauracji i od znajomych. Rzadko się zdarza, że powtarzam wykonie potrawy zgodnie z przepisem autorów. Po prostu nie zawsze posiadam w domu wszystkie składniki i czasem zastępuje je innymi produktami. Zazwyczaj potrawy ze zmodyfikowanych przepisów są smaczne, chociaż zdarzają się wyjątki .. :)

Jestem teraz na etapie wzbogacania mojej kuchni o nowe gadżety. Na początku tygodnia kupiłam blender, który po raz pierwszy użyłam wczoraj przygotowując zupę pomidorową - krem. Przepis podaję poniżej.

KREM - ZUPA Z POMIDORÓW
Pierwszy raz jadłam zupę pomidorową krem z grzankami z serem w restauracji PROWOKACJA w Łodzi, ul. Wigury
Pyszna zupa, intensywny kolor, łatwa w wykonaniu.

Składniki:
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów bez skórki
1-2 marchwie
1/2 pietruszki
1 litr bulionu
bazylia
sól i pieprz
oliwa z oliwek
łyżka śmietany (opcjonalnie)

Grzanki:
kilka kromek czerstwego pieczywa (akurat miałam razowe)
żółty ser

Przygotowanie:
Zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną marchew, pietruszkę, bazylię oraz pomidory z sokiem. Zalać bulionem i zagotować. Gotować pod przykryciem około 20 - 30 minut.

Zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa okaże się za gęsta należy dolać bulionu lub przegotowanej wody. Zupę podawać np. z grzankami i łyżką śmietany.

Kromki chleba pokroić w niewielkie kwadraciki, przypiec na rozgrzanej patelni. Grzanki posypać startym żółtym serem i wstawić do mikrofalówki.
Smacznego:)

Zapracowanym polecam przygotować większą ilość zupy i zawekować.