sobota, 18 lutego 2012

Zupa krem z selera pasteryzowana

Dziś zainspirowana radami autorki bloga "Lepszy smak" zawekowałam dwa słoiki zupy selerowej. Przede mną pracowity tydzień, zatem, żeby nie spędzać zbyt wiele czasu w kuchni wykorzystam zupki.

Pasteryzacja jest prosta, wystarczy gorącą zupę wlać do słoików, zakręcić i podstawić dogóry dnem. Po wystygnięciu wstawić do lodówki. Po takim zabiegu zupa zachowa świeżość przez kilka dni.

KREM Z SELERA

Składniki:
1 seler
4 ziemniaki
oliwa z oliwek
1 mała cebula
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
1 litr bulionu

Wykonanie:
Cebulę pokroić w półksiężyce. Selera i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na kilku łyżkach oliwy, dodać pozostałe warzywa i zalać bulionem. Gotować około 15 - 20 minut (warzywa muszą być miękkie).

Zupę dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać śmietanę/jogurt i ponownie zagotować.

Podawać z ulubiym dodatkiem.

Smacznego:)

Jutro zupa marchwiowa.