Dziś zainspirowana radami autorki bloga "Lepszy smak" zawekowałam dwa słoiki zupy selerowej. Przede mną pracowity tydzień, zatem, żeby nie spędzać zbyt wiele czasu w kuchni wykorzystam zupki.
Pasteryzacja jest prosta, wystarczy gorącą zupę wlać do słoików, zakręcić i podstawić dogóry dnem. Po wystygnięciu wstawić do lodówki. Po takim zabiegu zupa zachowa świeżość przez kilka dni.
KREM Z SELERA
Składniki:
1 seler
4 ziemniaki
oliwa z oliwek
1 mała cebula
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
1 litr bulionu
Wykonanie:
Cebulę pokroić w półksiężyce. Selera i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na kilku łyżkach oliwy, dodać pozostałe warzywa i zalać bulionem. Gotować około 15 - 20 minut (warzywa muszą być miękkie).
Zupę dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać śmietanę/jogurt i ponownie zagotować.
Podawać z ulubiym dodatkiem.
Smacznego:)
Jutro zupa marchwiowa.